Čeká Turecko krach jako jihoamerické země? Krize může být horší než v roce 2008

Milan Rokos

Politika tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana může skončit stejným hospodářským kolapsem, jakým si prošly populistické režimy v Latinské Americe. Tvrdí to investiční společnost Ashmore Group Plc, kterou ve středu citovala agentura Bloomberg. Britští analytici tak reagovali na překvapivý vyhazov guvernéra turecké centrální banky Murata Cetinkayi, k němuž Erdogan přikročil o víkendu. Zatlouká tak další hřebíček do rakve ekonomiky 80milionové země?

Analytici Ashmore Group připravili pesimistické čtení. Turecká vláda podle nich neřeší zásadní problémy ekonomiky a soustředí se jen na boj s jejich symptomy, tedy inflací, nízkým ekonomickým růstem, zpomalením investic a slabou měnou. Skutečné potíže, jako je špatná měnová politika, rostoucí zásahy státu do ekonomiky nebo chyby v zahraniční politice, se na vládní úrovni ignorují a dál se prohlubují.

Pád guvernéra oslabil liru

Na výměnu v čele turecké centrální banky ihned zareagovaly trhy a turecká lira ztratila dvě procenta své hodnoty vůči dolaru. „Prezident Erdogan je schopen odvolat guvernéra centrální banky, aniž by uvedl důvod. Ten je ale všem jasný – guvernér nechtěl snižovat úrokové sazby tak agresivně a rychle, jak si přál prezident,“ vysvětluje pro INFO.CZ analytik ČSOB Dominik Rusinko a upozorňuje na institucionální slabost turecké ekonomiky.

Rozklíží systém S-400 jednotu NATO? USA hrozí Turecku sankcemi

sinfin.digital