Republikáni se přou, jak vybírat peníze od voličů. Kanidátům hrozí odstřižením od peněz

Adam Kotrbatý

Mezi americkými republikány propukl ostrý spor o financování volebních kampaní. Strana chce, aby její kandidáti využívali centrální nástroj pro výběr příspěvků od menších dárců s názvem WinRed. To však jde proti zájmům byznysmenů, kteří profitují ze současného systému. Vedení republikánů již pohrozilo, že dá ruce pryč od svých politiků, kteří na novou platformu nepřejdou nebo zvolí konkurenční řešení.

Napětí mezi americkými konzervativci eskalovalo tento týden. Republikánský národní výbor (RNC) v pondělí poslal osmistránkový dopis podnikateli Paulu Dietzelovi, stranickému stratégovi, který minulý týden spustil konkurenční platformu Give.GOP, která má umožnit posílání peněz přímo kandidátům a organizacím. RNC si stěžuje, že ačkoli na stránkách Give.GOP je výzva, aby lidé posílali příspěvky i výboru, nepřišel zatím touto cestou republikánům ani dolar.

RNC zároveň pohrozil republikánským kandidátům, že pokud nebudou využívat platformu WinRed, odstřihne je od stranických fondů. Takový krok by je výrazně oslabil v kampani a mohl být rozhodujícím faktorem, který by jim znemožnil získat křeslo ve Kongresu nebo jinou volenou funkci.

Lagardeová zkrotí ekonomické hříšníky, lákání Česka do eurozóny bude silnější, říká Zahradník

sinfin.digital