Izraelský expert na kybernetickou bezpečnost: Terorismus přinutí Evropany vzdát se části soukromí

Lucie Bednárová

Izrael žije v neustálé hrozbě, že se stane terčem útoků. Napadení může přijít ze strany regionálních sousedů, teroristických organizaci, ale také hackerů. Židovský stát svou příležitost vidí v rozvoji moderních technologií, na kterých staví svou ekonomiku. V čem může jeho model inspirovat Evropu? Co bude pro Evropany znamenat stále rostoucí riziko teroristických útoků a napadení hackery? INFO.CZ hovořilo s expertem na kybernetickou bezpečnost z izraelského ministerstva zahraničí Iddo Moedem.

Kdo je Iddo Moed?

Poté, co v roce 1992 začal Iddo Moed pracovat na izraelském Ministerstvu zahraničních věcí, byl postupně vyslán na několik misí po celém světě zahrnující města jako Haag, Singapur nebo Peking. Po návratu do Izraele v roce 2013 je zodpovědný za koordinaci politiky týkající se mezinárodní spolupráce v kyberbezpečnosti. Mezi lety 2014-2015 byl jmenován členem Skupiny vládních expertů OSN v oblasti vývoje, informací a telekomunikací v rámci mezinárodní bezpečnosti.

Udržovat bezpečnost v kybernetickém prostoru je pro Izrael naprosto přirozené ze dvou důvodů. Na rozvoj hi-tech technologií se soustředíme proto, že nemáme mnoho jiných možností, jak rozvíjet naši ekonomiku. Izrael nemá nerostné bohatství jako jiné státy. Druhým důvodem je fakt, že žijeme pod neustálou bezpečnostní hrozbou. Donutilo nás to k tomu, abychom vyvíjeli systémy, které náš stát ochrání, například mobilní systém protivzdušné obrany Železná kopule.

Kybernetická bezpečnost je přirozenou součástí celého tohoto procesu, který probíhá už dlouhou dobu. Důležitou roli v něm sehrává stát, který za to nese zodpovědnost.

V čem přesně spočívá jeho role?

Pokud chcete vyvíjet nové technologie doma, musíte k tomu mít odpovídající fungující infrastrukturu a také lidskou sílu. To je důvod, proč stát tak mohutně podporuje izraelské univerzity. Dnes na území Izraele působí pět národních výzkumných center, které jsou částečně financovány vládou a jejich úkolem je dodávat špičkové odborníky.

Trump připustil, že za hackerskými útoky před volbami mohlo být Rusko

sinfin.digital