„Tohle jen tak nevyšumí.“ Peníze z Ruska dál rozkládají italskou vládu

Eliška Kubátová

Skandál kolem údajného financování strany Mattea Salviniho z Ruska ani týden po zveřejnění tajných nahrávek ze setkání zástupců Ligy s představiteli Kremlu neutichá. Aféra, která plní titulní strany italských médií, je pro Salviniho více než nepříjemná. Kdo z ní může naopak těžit, je jeho koaliční partner – euroskeptické Hnutí pěti hvězd (M5S), které se ještě před rokem stalo vítězem voleb, během vládního angažmá však značná část jeho voličů přeběhla právě k Salvinimu. Po zveřejnění nahrávky to může být naopak, rozpad vlády se však M5S nehodí. „Kdybych to měl přirovnat, hodně to připomíná situaci u nás,“ říká pro INFO.CZ expert na italskou politiku z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Martin Mejstřík.  

Podezření, že nacionalistická protiimigrační strana ministra vnitra Mattea Salviniho získávala finanční prostředky z Ruska, se v italském veřejném prostoru objevuje dlouhodobě, nahrávky zveřejněné minulý týden serverem Buzzfeed však přišly jako rána z čistého nebe.

Jde o záznam ze setkání zástupců italské Ligy s představiteli Kremlu, které se uskutečnilo loni 18. října v moskevském hotelu Metropol. Tehdy byl v Moskvě oficiálně i Salvini, který z ruské metropole odjížděl se slovy, že „lidí jako je Putin, kterému leží na srdci zájem občanů, bychom potřebovali desítky“. Šéf Ligy se vřelým vztahem k Vladimiru Putinovi nikdy netajil a opakovaně se postavil také proti sankcím namířeným proti Moskvě po anexi Krymu. Nahrávka však může být prvním hmatatelnějším důkazem, že jeho strana možná byla nelegálně financována ruskými penězi.

Rada Evropy vrátila Rusku hlasovací práva. Nutnost, či chyba, která posílí apetit Moskvy?

sinfin.digital