Procházíme nejteplejším obdobím za 2000 let. A na vině je lidstvo, tvrdí studie

Současné globální oteplování má zcela jiný charakter i rychlost než teplotní změny v minulých dvou tisíciletích. Tvrdí to alespoň závěry dvou studií, zveřejněných v renomovaném vědeckém časopise Nature a v publikaci Nature Geoscience. Vyvrací tak hlavní argument klimaskeptiků, že podobně jako dnes se v minulosti měnilo klima i bez vlivu člověka.

Tým Raphaela Neukoma z univerzity ve švýcarském Bernu došel na základě dat a měření, které umožnily až moderní technologie, k závěru, že takzvaná „malá doba ledová“, nebo naopak „středověké oteplení“ neměly oproti dřívějším předpokladům globální charakter. A nelze je tedy úplně srovnávat se současnými změnami, které se týkají skutečně takřka celé planety.

„Aktuální klimatické změny nelze vysvětlit náhodnými výkyvy, ale pouze lidmi vyprodukovanými emisemi CO2 a dalších skleníkových plynů,“ píší autoři studie. Jako důkaz pro tuto tezi slouží podle týmu švýcarské univerzity hned tři vědecky podložené a metodicky čisté závěry, získané mimo jiné na základě celosvětového měření sedimentů v jezerech a mořích, složení ledu, dřeva či korálových útesů.

Výbušná teze českých odborníků: Za změny klimatu nemohou emise CO2, ale úbytek zeleně

sinfin.digital