Zapomeňte na francouzštinu, nabádá alžírská vláda studenty. Je za tím snaha rozbít protesty?

Milan Rokos

Francouzština vás nikam nedovede, je potřeba se učit anglicky. Takový vzkaz vysílají ministři alžírské vlády studentům univerzit v tradičně frankofonní zemi, kde prosazují jazykovou revoluci. Proti opuštění francouzštiny jako prvního cizího jazyka jsou nejen studenti, ale i akademici a lingvisté. Vláda se podle nich jen snaží odvést pozornost od několik měsíců trvajících protestů.

Nápad zavést angličtinu jako první cizí jazyk (oficiálními jsou arabština a berberština) se v Alžírsku objevil už v polovině 90. let. Jako znamení rozchodu s bývalou koloniální velmocí ho podporovali zejména islamisté, jejich pokus ale zkrachoval. O čtvrtstoletí později se vláda pokouší navzdory názoru veřejnosti tuto myšlenku oprášit.

Na začátku července ministr vysokého školství Buzíd Tajíb mluvil o potřebě používání angličtiny v oblasti výzkumu. Argumentoval tím, že „angličtina je jazykem mezinárodních sítí a vědeckých časopisů“. „Francouzština vás nedovede nikam,“ vzkázal studentům i pedagogům.

Má země dostatek angličtinářů?

Minulý týden pak Tajíb přešel od slov k akci a rektorům všech univerzit vydal nařízení, aby na všech oficiálních dokumentech už používali jen arabštinu a angličtinu. Svůj krok zdůvodnil „lepší viditelností vědeckých a akademických aktivit“.

sinfin.digital