Znovu se narodím a bude to v Indii, předpověděl dalajláma. Čína je vzteky bez sebe

Pavel Novotný

Dalajláma oznámil, že se znovu narodí a učiní tak tentokrát v Indii, tedy mimo hranice komunistické Čínské lidové republiky. Exilový vůdce chce zabránit tomu, aby byl další dalajláma řízen a zneužíván čínskými aparátčíky, kteří navzdory hlásanému ateismu tvrdí, že buddhistického lídra smějí vybrat jen oni sami. Podle tradice přitom žijící dalajláma opravdu sám naznačí, v jakém regionu se opět objeví.

Současný, v pořadí 14. dalajláma Tändzin Gjamccho je od roku 1959 v indickém exilu, kde ve své komunitě požívá náboženské i politické autority. Před časem vyhlásil, že pokud Tibeťané nebudou jeho znovuzrození považovat za nutné, vyhoví jim. Tradice buddhistického Tibetu totiž považuje dalajlámu za vtělení bódhisattvy Avalókitéšvary. Tedy – velmi zjednodušeně řečeno – je považován za bytost, která se znovuzrozuje vědomě a výhradně ve prospěch druhých, nikoli vlastní.

Teď ale buddhistický lídr a nositel Nobelovy ceny míru za rok 1992 v rozhovoru s indickým novinářem a tibetologem Vídžajem Krantim změnil názor. „Ano, řekl jsem, že pokud přestane dalajláma coby instituce sloužit zájmům Tibetu, není třeba ji nadále udržovat,“ konstatoval. „Nicméně, poslední události ukazují, že zrození dalšího dalajlámy je potřebné,“ pokračoval. „A chci zcela jasně říci, že se znovuzrozený dalajláma nesmí dostat do čínských rukou,“ dodal s tím, že příchod nového vůdce je třeba očekávat ve svobodné, demokratické a Tibeťanům spíše nakloněné Indii.

Skončí po smrti současného dalajlamy tento úřad? Tibetští buddhisté řeší, co dál

sinfin.digital