Bordel a špína Baltimoru. Paradoxy kritiky Demokratů na adresu Trumpa

Americký prezident Donald Trump na sebe přivolal hněv oponentů výroky o Baltimoru a kritikou tamního kongresmana Elijaha Cummingse. Sledujeme tak další kapitolu plnou paradoxů - poměry v Baltimoru v uplynulých letech nepříliš vybíravým způsobem kritizovali i sami zástupci Demokratů.

Donald Trump znovu ukázal, že není žádným mistrem diplomatických vyjádření. Typicky bez obalu tak okomentoval i situaci v největším městě státu Maryland. Baltimore označil za „nechutný, krysami a hlodavci zamořený bordel“, přičemž za viníka označil demokratického kongresmana Elijaha Cummingse, do jehož distriktu podstatná část zhruba 600tisícového města spadá.

Dlužno dodat, že k výpadu z Trumpovy strany nedošlo náhodou. Cummings, který post kongresmana v marylandském sedmém distriktu drží již 23 let, zastává i funkci předsedy výboru pro dohled a reformy ve Sněmovně reprezentantů. Z této pozice kritizoval chování pohraniční stráže na hranicích USA a Mexika vůči migrantům a podmínky v záchytných táborech. Jak je pro Trumpa typické, vyzval Cummingse na Twitteru, aby raději vyřešil neutěšené podmínky tam, kde byl třináctkrát v řadě zvolen.

Po Trumpově twitterovém ataku následoval obvyklý scénář, kdy představitelé Demokratů začali projevovat pobouření nad nehorázností prezidentova chování, přičemž nezapomněli vyjádření o Baltimoru označit za rasistické, jelikož většina obyvatel města je afroamerického původu, stejně jako kongresman Cummings. Paradoxem je fakt, že sami někteří Demokraté v uplynulých letech pro popis poměrů v Baltimoru rovněž nevolili zrovna smířlivá slova.

sinfin.digital