Trump není jediný. Podívejte se na nejslavnější protimigrační bariéry novodobé historie

Eliška Kubátová

Od počátku volební kampaně Donald Trump slibuje, že na hranicích s Mexikem postaví zeď, která zabrání imigrantům nelegálně překračovat hranice Spojených států. Už dnes by měl vydáním exekutivního příkazu udělat první krok od slov k činům. „Je v plánu velký den pro národní bezpečnost. Kromě mnoha jiných věcí postavíme zeď!“ napsal včera na twitteru. Výstavba zdi rozděluje Američany na dva tábory – jedni mu za jeho plán tleskají, druzí jsou striktně proti. Ať už je stavění zdi jakkoliv kontroverzní, není to v historii nic nového. Jako ochranu si postavili Hadriánův val už starověcí Římané, zeď chránila Babylón a nelze opomenout ani Velkou čínskou zeď, která chránila Čínu před mongolskými nájezdy. Které zdi bychom měli mít na paměti?

Zeď na hranici s Mexikem

Už v roce 2006 dal zelenou k výstavbě protiimigrační zdi na hranici s Mexikem prezident George Bush. Kromě omezení nelegální imigrace měla bariéra bránit pašování drog na území Spojených států. Spíš než o souvislou nepropustnou hranici jde o sérii několika betonových zdí a plotů, které nejsou elektrifikované. Opevnění však na mnoha místech doplňují infračervené senzory, kamery či detektory pohybu.

Field of Vision - Best of Luck with the Wall from Field Of Vision on Vimeo.

Právě tento „děravý“ plot chce 45. prezident Spojených států dovést k dokonalosti a prohlašuje, že náklady na výstavbu zdi zaplatí sami Mexičané. Proti tomu se Mexiko pochopitelně brání. Naposledy v polovině ledna mexický prezident Enrique Peňa Nieto Trumpovi vzkázal, že za plot nezaplatí.

Pevnost Amerika. Trump nechá postavit zeď a zastaví přijímání uprchlíků

sinfin.digital