Jak je na tom ruská ekonomika? Oficiální čísla budí pochyby i v samotném Rusku

Z hlediska ministerstva financí je vše v pořádku. Ostatně i ministr Anton Siluanov se vyjádřil optimisticky v tom smyslu, že Rusko udělalo první krok na cestě, kterou mu vytyčil prezident Vladimir Putin, tedy dostat se na páté místo podle objemu HDP a předehnat tak Německo. Jak dodal, v roce 2018 Rusko rostlo o 2,3 procenta, zatímco jeho „soupeř“ jen přibližně o jedno procento. Fakt, že se přesněji jednalo o 1,4 procenta, zdánlivě na srovnání nic nemění. Podle oficiálních čísel rostla ruská ekonomika rychleji, což je pro plnění plánů to hlavní. A co více, podle Siluanova země brzy, jmenovitě v roce 2024, dosáhne na tempo růstu vyšší, než je celosvětový průměr (tedy 3,3 procenta).

Věc má nicméně jeden háček, ruské statistiky nejsou ani zdaleka přijímané bez výhrad. Samozřejmě, oficiální představitelé je oslavují a pracují s nimi i mezinárodní instituce, zaznívají ale také hlasy, že jde o velmi nadsazený údaj. V tomto případě nešlo jen o Vladimira Milova, který ve svém pořadu Kde jsou peníze? (Gdě děňgi?) nenechává na oficiální hospodářské politice nit suchou.

Pochyby otevřeně vyjádřil v únoru 2019 také makroekonom Anton Klepač, bývalý náměstek ministra ekonomického rozvoje a obchodu a donedávna hlavní ekonom Vnešekonombanky. Klepač přišel o své místo ve státní korporaci minulý týden ve čtvrtek, což je dáváno do souvislosti právě s jeho kritikou, kterou sice hned odvolal, ale zahladit její efekt samozřejmě nemohl. Na druhou stranu není úplně zřejmé, jak moc se v jeho případě projevují různé vnitřní rozepře mezi různými klany a skupinami v rámci ruské mocenské struktury.

Anton Klepač byl sice jediný, kdo své pochyby vyslovil takto otevřeně, ale to ani zdaleka neznamená, že zůstal osamocen. Podobně se vyjadřovali analytici prakticky všech bank působících v Rusku, kteří se shodují v tom, že pravděpodobnější a podle jejich propočtů i přesnější je spíše růst o 1,5 procenta. Známý liberál, dlouholetý ministr financí a současný šéf ruské obdoby Nejvyššího kontrolního úřadu Alexej Kudrin tak proto během červnového Petrohradského ekonomického fóra vyjádřil názor, že by Rosstat měl být znovu odebrán z podřízenosti ministerstva pro ekonomický rozvoj.

Provokatéři, zábavné porno a vlídní policisté s obušky. Moskevské protesty oficiálníma očima

sinfin.digital