Protesty v Moskvě jako střet dvou strategií: Jak chce opozice vyhrát souboj s vládou

Moskva zažila o uplynulé sobotě další kolo protestů. Stejně jako minule je doprovázel velmi razantní zásah ze strany policie a národní gardy – Rosgvardije. Podle oficiálních čísel úřady pozatýkaly asi polovinu z celkového počtu 1500 demonstrantů. Odhady organizátorů jsou pak v obou ohledech vyšší, zvláště v případě počtu účastníků demonstrací, nicméně i tak zůstává poměr zadržených vůči demonstrantům vysoký. Paradoxně to ale může oběma stranám vyhovovat.

Zajímavé je podívat se na protesty jako na souboj dvou strategií. Velmi zjednodušeně lze říci, že státní moc, ať už reprezentovaná moskevským starostou Sergejem Sobjaninem či federálními bezpečnostními složkami, vsadila na silové řešení situace. Opozice pro změnu sází na význam veřejného mínění a cíleně poukazuje na brutalitu ze strany státu.

Vedle základní linie střetu „odpůrci putinovského režimu vs. ochránci obecného pořádku“ tak celá situace dostává nový rozměr, jehož pozadí se ale až tak často nezmiňuje. Jedná se přitom o zásadní moment. Pravděpodobně ani jedna ze stran si nedělá iluze, že by nynější protesty mohly znamenat ohrožení moci prezidenta Putina, souboj se ale vede o to, jak moc velkou škodu současné moci způsobí.

Provokatéři, zábavné porno a vlídní policisté s obušky. Moskevské protesty oficiálníma očima

sinfin.digital