Průvodce izraelskými volbami: kdo vyhraje, kdo rozhodne... A kdo se dere nahoru

Pavel Novotný

V září se v Izraeli budou konat další, letos už druhé parlamentní volby. Výsledky těch dubnových nevyhovovaly premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, který po nich nedokázal složit koalici podle svého gusta. Izraelci jdou tedy k urnám znovu, ačkoli není jasné, zda to budou jejich hlasy, co nakonec rozhodne o konkrétní vládě. Nabízíme stručný přehled politiků, kteří se v komplikovaném politickém prostředí Izraele orientují nejlépe.

Výrazných dělících linií je v Izraeli celá řada. Jen namátkou: ortodoxní kontra sekulární (kteří věří, že i v sobotu mají právo na nákup a nemusejí dodržovat náboženský klid); jestřábi kontra holubice (které věří, že mír s Araby je nejen možný, ale i žádoucí); orientální kontra západní (kteří v koutku duše stále věří v demokratický socialismus a lidská práva); Židé kontra Arabové (kteří věří, že mají stejná práva jako prvně jmenovaní).

V izraelském politickém systému se značným počtem stran v Knesetu (pro vstup do jednokomorového parlamentu postačuje zisk 3,25 % hlasu) je k sestavení kabinetu nutné uzavírat široké koalice. Šéf pravicového Likudu, premiér Benjamin „Bibi“ Netanjahu, který vsadil na globální politicky trend a i Izraelce rozdělil na dva značně rozhádané národy, v dubnu nezvládl sestavit vládu o jediný hlas. Proto zařídil opakování voleb. On i jeho hlavní rival Benny Ganc  z hnutí „Modrá a Bílá“ zůstávají i podle posledních průzkumů nejsilnějšími lídry. Nebudou to ale zřejmě oni, kdo nakonec rozhodne o složení kabinetu.

ANALÝZA: Hra o Bibiho přežití nekončí. Selhal a Izrael čeká nové volební drama

sinfin.digital