Salviniho plán naráží na odpor. V Římě se proti němu rýsuje nezvyklé spojenectví

Eliška Kubátová

Na evropské politické scéně vládne letní klid, ovšem neplatí to pro Itálii. Tam se poslední dny nesou ve znamení možných předčasných voleb.  Rozpustit vládu a nechat Italy hlasovat o novém složení parlamentu je hlavním politickým cílem ministra vnitra a šéfa protiimigrační Ligy Mattea Salviniho, který by se pak s největší pravděpodobností stal italským premiérem. Tomu však největší konkurenti Ligy – Hnutí pěti hvězd a opoziční Demokratická strana – chtějí ze všech sil zabránit. Začínají proto spřádat plán, jak Salviniho zastavit.

„Nic nebrání tomu, aby poslanci pracovali i v polovině srpna. Zákonodárci by měli zvednout zadek a pracovat,“ prohlásil minulý týden Salvini, který chce vyvolat předčasné volby za každou cenu. Vyzývá proto poslance, aby zrušili své prázdninové plány, vrátili se do Říma a podpořili jeho návrh na vyslovení nedůvěry vládě složené z Ligy a Hnutí pěti hvězd (M5S).

Vládní spolupráce dvou antisystémových stran, kterou komentátoři od počátku označují za „sňatek z rozumu“, už podle Salviniho nefunguje. Důkazem „rozpadajícího se manželství“ je podle něj čtvrteční hlasování o stavbě rychlodráhy z Turína do Lyonu, kterou Liga hlasitě podporuje, zatímco M5S se ji snaží brzdit. Hlavním důvodem Salviniho konání jsou však vlastní ambice – chce být italským premiérem a snáze prosazovat programové priority Ligy.

Kypr jako nová brána migrantů do EU. Situace se vymyká kontrole, ostrov žádá o pomoc

sinfin.digital