Od reforem ke stagnaci. Trnitých dvacet let ruské ekonomiky pod Vladimirem Putinem

Pokud někdo vládne zemi dvacet let, ať už jako prezident či jako premiér, je to důvodem k bilancování. Vladimir Putin má za sebou dvě dekády v čele Ruska a rozhodně je co připomínat. Je možné tu dobu vnímat jako deset let prudkého růstu následovaných deseti roky stagnace. Zásadní otázkou je, kudy dál?

Ekonomicky systém Vladimira Putina procházel přirozeně svým vývojem. Na počátku, tedy v roce 1999, Putin nastupoval do čela ruské vlády jako reformátor, obklopený lidmi, jako je posléze dlouholetý ministr financí Alexej Kudrin či Andrej Illarionov, ze kterého se později stal jeden z jeho největších kritiků.

Z dnešního pohledu a z většiny komentářů k současným událostem se to může jevit jako překvapivé, ale je to fakt: Putin přišel s rozsáhlým programem reforem. Vypracoval jej jeho blízký spolupracovník, v současnosti šéf Sběrbank a jeden z nejschopnějších ruských manažerů, tedy German Gref. Reformy přinesly nejen mediálně vděčnou rovnou daň ve výši 13 procent, ale byly vedeny i zjevnou snahou o zjednodušení systému, který byl zvláště v 90. letech zanesen obrovským množstvím výjimek či nejasností pravidel a rozdělení pravomocí.

Schmarcz: Socánek, nejlepší přítel člověka. Ale co ten Pirát…

sinfin.digital