Venezuelský diktátor Maduro prodává zemi Číně. A chystá se knokautovat opozici

Pavel Novotný

ANALÝZA | Legálně zvolený venezuelský parlament se prý v nejbližších dnech, možná i hodinách, chystají rozpustit stoupenci levicově populistického prezidenta Nicoláse Madura. Což by byla další rána opozici a jejímu lídrovi Juanovi Guaidóovi, který se právě o zákonodárný sbor opírá, a jehož kampaň usilující o změnu venezuelských poměrů pomalu utichla. Země se mezitím stále více propadá do ekonomického marasmu a je čím dál závislejší na spojencích, jako jsou Čína a Rusko.

Ještě zjara se zdálo, že opozice má reálnou šanci sesadit levicově populistický režim prezidenta Nicoláse Madura. Poté, co opozicí ovládaný parlament v lednu prohlásil Juana Guaidóa prozatímním prezidentem, vyšel na jeho podporu do ulic v jediný den prý až milion protestujících. Jenže armáda autokratický režim podržela, nadšení demonstrantů opadlo a nyní se vláda chystá zasadit opozici rozhodující ránu – v roce 2015 přímo zvolený parlament chce rozpustit. Pokud se vůbec rozhodne vypsat do něj volby, zřejmě k nim dojde dříve než v roce 2020, tedy v řádném termínu.

Levicový režim opírající se o novodobou autokratickou, či antiliberální koalici – Čínu, Rusko, Írán, respektive Kubu – totiž systematicky buduje paralelní struktury k těm někdejším, které mohou trpět vzpomínkami na svobodu. Revolucionáři vytvořili kupříkladu jak alternativní odbory, vzdělávací centra, univerzity či síť státních obchodů, tak i vlastní parlament – tzv. Ústavodárné shromáždění. Vzniklo v roce 2017 na základě prezidentského dekretu a opozice jej bojkotovala nejen pro neústavnost, ale i nedemokratický charakter výběru jeho členů. Předem přebrané kádry – včetně nejbližších příbuzných lídrů země – v podstatě jen potvrdili výhradně stoupenci režimu. To ale tomuto sboru nezabránilo fakticky zbavit moci přímo zvolený parlament a ihned se pustit do boje s dalšími svobodomyslnými (či jen liberálnějšími) institucemi. Včetně soudů a justice obecně.

Infografika: Chudá Venezuela
sinfin.digital