Krize v Itálii nabírá na obrátkách. Stane se Salvini premiérem, nebo obětí vlastní strategie?

Eliška Kubátová

ANALÝZA | Krize na italské politické scéně dostává nový náboj. Proti šéfovi krajně pravicové Ligy Matteu Salvinimu, který chce posílit svou pozici v předčasných volbách, se zformovala hlasovací koalice v čele s vládním Hnutím pěti hvězd a opoziční Demokratickou stranou. Díky nim tak v úterý Senátem neprošel návrh, aby se dnes hlasovalo o nedůvěře vládě a termín hlasování se posunul na příští týden. Dosáhnout vyslovení nedůvěry však pro Salviniho nebude snadné – v Senátu totiž nemá dostatečnou podporu. Jak může sága v Římě dopadnout? Přinášíme klíčové otázky a odpovědi.

Co krizi rozpoutalo?

Vláda protiimigrační Ligy Mattea Salviniho a antisystémového Hnutí pěti hvězd (M5S) je u moci 14 měsíců, spíše než o životaschopné spojenectví však od počátku šlo o sňatek z rozumu. Dokládá to i fakt, že se obě strany dohodly na vzniku koalice až po 88 dnech od parlamentních voleb. Od té doby se vztahy uvnitř kabinetu stále více vyostřovaly, pomyslnou poslední kapkou se minulý týden stal spor o stavbě rychlodráhy z Turína do Lyonu, kterou Liga hlasitě podporuje, zatímco M5S se ji snaží brzdit.

Tím hlavním důvodem, proč se Salvini snaží o uskutečnění předčasných voleb, je však naplnění vlastních ambicí – přesněji řečeno jeho vize stát se příštím italským premiérem. Podle průzkumů má totiž Salvini velkou voličskou podporu a chce své silné pozice co nejdříve využít, proto by se také měly volby odehrát už v říjnu.

Nová ohniska migrace do Evropy: Pašeráci těží z jiných tras, Kypr i Řecko volají o pomoc

sinfin.digital