Kdo potlačí protesty v Hongkongu? Kromě četníků s transportéry jsou v akci i mafiánské triády

Pavel Novotný

Hongkongské letiště dnes obnovilo provoz. Po dva dny jej blokovali aktivisté, kteří tu protestovali proti vměšování komunistické Číny do záležitostí zčásti autonomního ostrova. Včera v noci proti nim zasáhla policie. Agentury rovněž zveřejnily snímky, podle kterých se na hranicích ostrova s pevninskou Čínou shromažďují jednotky četnictva (tedy nikoli regulérní armády, jak hlásila některá média). Do dění se ale zapojila i mafie, přinejmenším její část.

V kraji padala ostrá slova, rozohnil se hlavně Peking. „Radikální demonstranti překročili všechny meze zákona, morálky stejně jako lidskosti,“ prohlásil Sü Lu-jing, mluvčí čínského úřadu pro záležitosti Hongkongu a Macaa. A dodal, že se jejich počínání „nijak neliší od násilí teroristů“.

Čína navíc u břehů neklidného, ale ekonomicky mimořádně důležitého ostrova rozmístila jednotky Lidové ozbrojené policie, tedy místního četnictva, jak dokazují i snímky publikované agenturou AP. Rudí četníci mají za úkol bojovat s 'terorismem' a pouličními nepokoji, jsou tudíž patrně tou silou, která by na rozdíl od klasické armády v budoucnu mohla proti hongkongským demonstrantům zasáhnout.

Experti se navzdory silným slovům některých generálů a záběrům na připravené jednotky shodují na tom, že od masakru na náměstí Nebeského klidu z roku 1989, kde armáda pozabíjela jistě tisíce protestujících, už vládci vojáky do podobné akce nikdy nepošlou – chtějí tak chránit mezinárodní prestiž Číny i pověst mezi domácím obyvatelstvem.

sinfin.digital