Tragédie, která straší Italy dodnes. Neštěstí na přehradě Vajont si vyžádalo téměř 2000 životů

Michaela Kratochvílová

Pro Italy je tragédie z přehrady v Dolomitech pomníkem, který z hlavy ani po více než padesáti letech nedokáží dostat. Vlna, která tehdy smetla několik horských městeček, je v jejich povědomí dodnes. O Vajontu se začalo znovu hodně mluvit v souvislosti se sérií zemětřesení v centrální Itálii, lidé mají obavy, aby se neopakovala stejná situace v této seismicky aktivní oblasti. Co se ale vlastně před lety stalo a šlo tomu zabránit?

Na začátku byly sny o vrcholném inženýrském díle, které vyřeší nedostatek energie v souvislosti s rostoucím průmyslem v Itálii. Elektrárenská společnost SADE (Società Adriatica Di Elettricità) přišla s projektem na vybudování sítě vzájemně propojených přehrad v Dolomitech, na kterých budou vodní elektrárny.

Geologové se vydali zkoumat terén v údolí řeky Piavy už ve dvacátých letech. Postupně vybrali údolí, která měla být zatopena ve znamení pokroku. Na závěr si nechali nejtěžší úkol. Najít místo pro vodní dílo, které bude celý projekt korunovat. Smělé plány totiž počítaly s tím, že budou jednotlivé přehrady vzájemně propojené štolami vyhloubenými pod horami a dokonce budou přečerpávat i vodu z Piavy. Jedna z hrází pak měla plnit centrální funkci, měla být místem, kde se vše propojí.

Itálie hledí s obavami na přehradu Campotosto. Může se opakovat tragédie z Vajontu?

sinfin.digital