Americký generál: Evropa je možná válce blíž, než si myslí

abe

Dostupnější technologie mohou přispět k vyššímu riziku války v Evropě. Myslí si to bývalý americký generál Stanley McChrystal. Veterán z Afghánistánu a Íráku varuje před rostoucí silou jednotlivců, pro které je snadné opatřit si špičkové technologie za dostupnou cenu. Bývalý voják nepodceňuje ani sílu Číny a Ruska, které podle něj pokračují nenápadně ve svých historických touhách po rozšiřování území.

„Válka v Evropě není nepředstavitelná. Lidé, kteří si myslí, že to není možné, by mohli být překvapeni,“ tvrdí v rozhovoru pro magazín Prism penzionovaný americký generál Stanley McChrystal. Válečný veterán tvrdí, že dostupnost moderních technologií dělá z lidí snáze potenciální útočníky. Každý si totiž nyní může koupit dron a umístit na něj výbušninu, sledovací GPS zařízení se dají sehnat v běžném elektru a i trochu „staromódní" běžné zbraně jsou celkem dostupné. Dle McChrystala se rozmáhá také internetová kriminalita zpoza obrazovek počítačů.

„Bezpečnostní situace se změnila. Každý, kdo má počítač, může být nyní možný útočník. Teroristické oddíly existují v malých skupinkách, dokáží spolu rychle komunikovat, ale jsou často naprosto nedohledatelné, protože se díky technologíím nemusí zdržovat na jednom místě,“ vysvětluje McChrystal. Novým typem hrozeb jsou podle něj skupiny osob, které získaly neuvěřitelnou moc lehce a s minimálními investicemi.

Válečný veterán nepodceňuje ale ani klasické mezinárodní konflikty. Nebezpečí podle něj představuje Rusko i Čína. „Oba státy mají dostatek moci i sebevědomí, aby se vrátily ke svým tradičním rozpínavým tendencím. Rusko už se ostatně tlačí zpět na Ukrajinu a možná se dokonce pokusí proniknout do pobaltských států. To je jeho přirozené chování, které uplatňovalo stovky let a rozhodně s tím neskončilo po roce 1989,“ dodává generál.

sinfin.digital