Izraelská tichá válka. Dokáže židovský stát stovkami náletů zastavit rozpínající se Írán?

Pavel Novotný

Potichu vzlétnou, zlikvidují cíl a vrátí se domů. Ničí základny i konvoje v Sýrii a Iráku. Zpravidla ty, které patří Íránu nebo jeho spojeneckým milicím typu Hizballáh. Je to tichá, médiím skrytá válka, jejíž detaily občas vyplavou na hladinu. Vojáci židovského státu ji vedou se stále mocnějšími Íránci, kteří se teď probojovali až na jeho hranice se Sýrií. Kolik takových útoků Izraelci v posledních letech provedli a proč?

Píše se 5. září roku 2007. Příslušníci elitních izraelských jednotek (Sajeret Šaldag, respektive Matkal) jsou na místě, nedaleko syrského městečka al-Ibar. Nacházejí se na nepřátelském území, jejich země je se Sýrií prakticky ve válečném stavu. Za několik hodin, tedy šestého září nad ránem pomocí laseru navedou kolegy v kokpitech izraelských letadel na cíl, kterým je pečlivě utajovaný, zatím jen rozestavěný jaderný reaktor. Z hlediska židovského státu proběhla operace „Ovocný sad“ bezchybně, zařízení bylo zničeno, vojáci i stroje se vrátili v pořádku domů. Damašek nechal ve strachu z radiace místo zasypat tunami zeminy. K útoku se Izrael přihlásil až loni. I to je výjimka: v drtivé většině případů o svých akcích mlčí.

Nešlo o první a rozhodně ani poslední operaci tohoto druhu. Naposledy minulé úterý (13. srpna) explodoval muniční sklad v iráckém Bagdádu. Výbuch zranil třináct lidí. Zbraně patřily jedné z místních šíitských milic podporovaných Íránem. „Mám za to, že materiál byl určeny k transportu do sousedního státu a proto se stal cílem vojáků utlačovatelské koloniální mocnosti,“ citoval izraelský web The Times of Israel bývalého iráckého náměstka ministra obrany. K akci se nikdo nepřihlásil, arabská média ale s odkazem na vlastní zdroje napsala, že za útokem stojí Izrael, který patrně podporovaly USA přinejmenším dočasnou nečinností. Výzbroj byla pravděpodobně určena k transportu do Sýrie, možná Libanonu. Ani tentokrát se židovský stát nevyjádřil.

INFOGRAFIKA: Íránský vliv na Blízkém východě
sinfin.digital