Digitální válka o Hongkong: Facebook a Twitter zahájily boj s dezinformační kampaní

ekb

Sociální sítě Facebook a Twitter udeřily proti dezinformační kampani, kterou podle nich vede Čína v souvislosti s několikatýdenními protesty v Hongkongu. Internetoví giganti smazali stovky uživatelských účtů a stránek, které se snažily mezi obyvateli této bývalé britské kolonie vyvolávat napětí a demonstranty zdiskreditovat.

Jen sociální síť Twitter se rozhodla vymazat celkem 936 účtů pocházejících z Číny, které se podle prohlášení společnosti „snažily zasévat politické spory“ uvnitř Hongkongu a „podkopávat legitimitu a politické postoje protestního hnutí“. Twitter uvádí, že podle jeho zjištění jde o státem podporovanou kampaň Číny, pro což má důkazy. Analytici sociální sítě údajně identifikovaly velké množství účtů, které se vzájemně koordinovaly, aby byl dopad dezinformačních zpráv o protestech v Hongkongu co největší.

„Protože je Twitter v Čínské demokratické republice zablokován, mnoho z těchto účtů se přihlašovalo pomocí VPN. Některé se však hlásily ze speciálních odblokovaných IP adres pocházejících z pevninské Číny,“ píše společnost a dodává, že „skryté, manipulativní chování“ nemá na Twitteru místo. Součástí prohlášení jsou proto i konkrétní informace o účtech a příspěvcích, které byly smazány.

Divoký Boris tlačí na Evropu. Od Merkelové i Macrona čeká brexitové ústupky

sinfin.digital