Italská vládní krize napíná Evropu. Salvini může kralovat i skončit mimo hru

Eliška Kubátová

ANALÝZA | „Tady tato vláda končí,“ prohlásil včera italský premiér Giuseppe Conte, když v parlamentu oznámil rezignaci. Populistická vláda Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigrační Ligy, která byla u moci jen 14 měsíců, tak po vleklých sporech dostala poslední ránu a Evropa s napětím čeká, co bude dál. Bouřlivý vývoj ve třetí největší, ale zároveň nejproblémovější ekonomice eurozóny je zásadní – její krach by ohrozil celý klub zemí platících eurem. A z Mattea Salviniho by se v premiérském křesle stal ještě ostřejší oponent Bruselu.

V italském senátu to včera byla bouřlivá diskuze. Po mnoha měsících, kdy se „držel na uzdě“, se premiér Conte do Salviniho obul s plnou vervou. Šéfa pravicové Ligy obvinil z upřednostňování vlastních zájmů nad těmi státními a pohrozil, že jeho snaha o vyvolání předčasných voleb může ohrozit reformy a rozdmýchat další ekonomické problémy v zemi. Na Conteho ohlášení demise Salvini reagoval slovem „konečně“ a spustil 20minutový monolog převážně o migraci, během kterého někteří senátoři na protest opustili sál.

Po včerejší Conteho demisi drží klíč k dalšímu vývoji italské politické krize prezident Sergio Mattarella, který buď vyhoví Salviniho plánu na brzké konání předčasných voleb, nebo dá prostor vzniku dočasné vlády. Možných scénářů je hned několik, ani jeden však pro Evropskou unii není ideální.

Předčasné volby

Hlavním důvodem aktuální krize v Itálii je posílení Ligy a osobnosti jejího lídra Mattea Salviniho, který ukončil spolupráci se svými koaličními partnery s cílem vyvolat předčasné volby a stát se příštím italským premiérem.

Tahá za nitky v pozadí a Brity nasměroval z EU. Kdo je Johnsonovo tajné eso pro brexit?

sinfin.digital