„Tým Ursula“ získává jasnější obrysy. V některých unijních státech ale nominace drhne

Eliška Kubátová

O sestavě nové Evropské komise v čele s Němkou Ursulou von der Leyenovou je už téměř jasno. Členské státy měly do 26. srpna oznámit designované šéfce Komise své kandidáty na posty komisařů. Avšak ne všude jde nominace hladce. Kvůli hluboké vládní krizi má s navržením kandidáta potíže například Itálie – zakládající člen Evropské unie a třetí největší ekonomika eurozóny. O adeptovi na funkci eurokomisaře nemá jasno ani Francie a jméno svého kandidáta na poslední chvíli změnilo i Polsko. 

Po včerejšku má oficiální kandidátku na post eurokomisařky i Česká republika. Na svém prvním jednání po vládních prázdninách kabinet Andreje Babiše podle očekávání nominoval Věru Jourovou, která v současném týmu Jeana-Clauda Junckera působí jako eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen a mužů.

V týmu pod taktovkou Ursuly von der Leyenové by chtěla získat ekonomické portfolio a s ohledem na její druhé působení v Komisi má šanci dosáhnout i na post místopředsedkyně. O budoucím „rezortu“ pro Jourovou by mohlo být jasněji ve středu odpoledne, kdy se má s designovanou šéfkou Komise osobně setkat.

Říjnové volby v Polsku postrádají napětí. PiS míří k velkému vítězství, skandály ho neohrozí

sinfin.digital