Těžký úděl islamistických nacionalistů z Hamásu: V boji s radikály jim pomáhá i Izrael

Pavel Novotný

Musí bojovat s extrémisty napojenými na Islámský stát (ISIL) a Al-Káidu. Čelí konkurenci, která také podniká útoky na Izrael. Potírá protesty vyvolané nedostatkem i beznadějí, které v palestinském Pásmu Gazy panují už po desetiletí. Hnutí Hamás, které se v roce 2007 chopilo v Gaze vlády, to vůbec nemá lehké. Není proto divu, že mu občas podle všeho v boji s drsnými radikály vypomůže i židovský stát.

Motocykl právě míjel policejní stanoviště, když se ozval ohlušující výbuch. Dva policisté zemřeli okamžitě, další zraněním podlehl později. Ani ne hodinu poté zazněla exploze od jiného checkpointu uniformovaných strážců: tentokrát zahynul jeden muž a různě vážné šrámy si odnesli i ti, kteří měli prostě jen smůlu a procházeli kolem. V obou případech šlo o sebevražedné atentáty.

Starý, banální příběh? V řadě koutů tohoto světa bohužel ano. Přímo v palestinském Pásmu Gazy, kde vládnou islámští ozbrojenci z Hamásu, ale podobné útoky opravdu nejsou běžné. Naopak. Tyto se odehrály včera a vládce chudého, špatně řízeného i okolím izolovaného území pochopitelně rozladili. Už proto, že navzdory takřka automatickému obvinění izraelských vojáků či agentů vyšlo velmi brzy najevo, že toto krveprolití nezorganizoval židovský stát.

sinfin.digital