Boris Johnson hledá obchodní partnery. Amerika ale Evropu nenahradí

EXPORT.CZ | Je to lákavá představa pro amerického prezidenta Donalda Trumpa i britského premiéra Borise Johnsona. Spojené státy během pár měsíců uzavřou s Velkou Británii dohodu o volném obchodu, Johnson ukáže, že brexit neznamená žádnou izolaci jeho země, a Trump zdánlivě získá klíčového spojence pro své obchodní války. Potíž je v tom, že rychlé dosažení takové dohody je velmi málo pravděpodobné.

„Podstatou liberalizace obchodu není jen odstranění cel,“ připomíná český ekonomický diplomat ve Washingtonu Jiří Janíček. Obě strany se musí dohodnout také na harmonizaci standardů a spolupráci v oblasti regulace. Britská a americká pravidla se přitom dnes velmi liší v řadě oblastí. Mezi ty dobře známé patří přístup ke zdravotní péči, používání chlorované vody při omývání kuřecího masa nebo genetickým modifikacím. Rozdílná je i kupříkladu regulace automobilového průmyslu. Jednání o odstraňování podobných rozdílů obvykle trvá dlouhá léta.

Tvrdí vyjednavači

Prezident Trump mluví o velmi důležité dohodě, která může čtyřikrát až pětkrát zvýšit obchodní výměnu USA se Spojeným královstvím. Premiér Johnson připouští, že jednání s Američany bude hodně náročné. „Američané jsou velmi tvrdí vyjednavači, ale dohoda je možná,“ prohlašuje.

Slova o chystané „fantastické“ dohodě zazněla i během nedělního jednání obou státníků ve francouzském Biarritzu, kde se konal summit skupiny G7. Pokud jde o budoucí obchodní partnerství, je ovšem Boris Johnson přece jen realistou – pro Británii bude vzhledem k jejím stávajícím obchodním vazbám ze všeho nejdůležitější dosáhnout postbrexitové dohody s Evropskou unií.

Asijský tygr do klece nepatří. Nezazdít potenciál Hongkongu je globálním zájmem

sinfin.digital