Válka, zbraně a zlato: Súdánští ďáblové v sedlech jsou krvelační bojovníci i zdatní obchodníci

Pavel Novotný

Začali jako krvelační nájezdníci, kteří válčili o půdu a vodu s usedlými zemědělci. Od té doby urazili kus cesty: teď se nechají najímat jako žoldnéři Saúdskou Arábií pro boj v Jemenu, dodávají zbraně libyjským (i jiným) rebelům, obchodují se zlatem a na požádání potlačují demonstrace. V neposlední řadě prý brání běžencům na cestě do Evropy. Pro svou krutost jsou známí jako „ďáblové v sedlech“ (džandavíd), stačili se ale také stát oficiální súdánskou vojenskou skupinou pod názvem Jednotky rychlé podpory (RSF).

Píše se rok 2016. Místo děje: súdánská oblast Darfúr. „Vojáci i příslušníci spřízněných milicí dorazili v třiceti vozidlech do městečka Guldo. Po setmění vtrhli do města, rabovali domy a znásilnili zde mnoho, mnoho žen. Zneužívali je přímo před jejich rodinami, jejichž členové se nesměli hnout, jinak by je ozbrojenci zastřelili,“ sdělili obyvatelé napadené obce súdánskému Rádiu Dabanga, které vysílá s nizozemskou podporou. „Tři členové milicí znásilnili pětadvacetiletou ženu, která šla se svoji matkou na trh. Nejprve je ale ozbrojenci oloupili,“ dodává stanice s tím, že tento zločin se stal pouhý den po tragédii v Guldu.

Začátek letošního června, súdánské hlavní město Chartúm. Především mladí obyvatelé města, kteří se vzbouřili proti diktatuře, teď vzdorují snaze vojáků strhnout na sebe vládu. Protestují v ulicích. Vyrážejí proti nim uniformovaní ďáblové z RSF. „Viděli jsme šest ozbrojenců, jak znásilňují dvě dívky,“ vypověděl pro stanici BBC jeden ze svědků. „Křičeli jsme na ně a snažili je zahnat. Nepomohlo to,“ dodává muž, kterého britské médium označuje jménem Chálid. Červnový zákrok zdivočelých uniforem nyní vyšetřuje speciální komise, podle které tehdy členové RSF zabili 87 lidí. Úřady dosud mluvily o 61 obětech, sami protestující uvádějí číslo 127.

Súdán sevřelo nové násilí, jednání skončila masakrem. O co jde a kdo jsou spojenci vojenského režimu?

sinfin.digital