Egyptská armáda chystá revoluci v cestovním ruchu. Od prezidenta dostala atraktivní pozemky

Pavel Novotný

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí předal armádě 47 ostrovů v turisticky atraktivním Rudém moři, které dosud spravovaly civilní úřady. Vojákům poskytl i přes 30 tisíc hektarů rudomořského pobřeží, kromě jiného pláže severně od turistického centra Hurghady. Oficiální důvod? Ostrovy jsou prý „územím strategického významu“. K vojáky ostře sledovaným bodům tak nyní patří třeba i Giftún, kolem kterého se to turisty s gumovými potápěčskými brýlemi jen hemží.

Letos v srpnu dostali vojáci od svého prezidenta opravdu hodnotný dárek. Někdejší generál Sísí jim do správy předal pozemky, které mají společné vlastně jen jediné – jsou atraktivní z hlediska cestovního ruchu. Na ostrovech Rudého moře se turisté potápějí, na jeho pobřeží opalují. A utrácejí. Armádní velitel, který v létě 2013 sesadil ve svobodných volbách vybraného prezidenta a uniformu nepříliš ochotně svlékl až s nástupem do čela státu, navíc už v červenci nabídl vojákům město Aríš. To leží na středomořském břehu Sinajského poloostrova a slouží spíše místním návštěvníkům: leží totiž relativně blízko palestinského Pásma Gazy a na dohled od neklidného regionu, kde občas zahrozí povstalci.

Jak ale připomíná web Middle East Monitor, podle tři roky starého (samozřejmě prezidentského) dekretu patří ministerstvu obrany – v egyptském kontextu rozuměj armádě – vždy dva kilometry široký pás na obou stranách každé silnice vedoucí Sinají. Není těžké si domyslet, kolik radosti toto pravidlo způsobilo uniformovaným developerům na jihu poloostrova, při jehož pobřeží vede cesta. Zde leží kupříkladu letoviska Šarm aš-Šajch či Dáháb.

Z prezidenta faraonem: Poslanci chtějí, aby Sísí stál v čele Egypta do roku 2034

sinfin.digital