Milion uprchlíků do Evropy? Erdogan unii hrozí, ale vyskakovat si moc nemůže

Milan Rokos

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tento týden pohrozil, že umožní milionu syrských uprchlíků opustit Turecko a odcestovat do Evropy, pokud nebude na severovýchodě Sýrie ustavena bezpečnostní zóna, na níž se domluvil s USA. „Turecko je z investičního hlediska na Evropě víceméně závislé a vůči evropským zemím je zadlužené až po uši. Myslím si proto, že Erdogan si moc vyskakovat nemůže,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ turkolog Tomáš Laně, bývalý velvyslanec v Turecku a Jordánsku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v minulých dnech hrozil, že otevře brány a pustí do Evropy syrské uprchlíky. Jak moc je třeba brát jeho slova vážně?

Myslím, že žádná z Erdoganových výhrůžek příliš vážná není. On je pronesl na zasedání krajských předsedů strany (AKP – Strana spravedlnosti a rozvoje, pozn. red.) a pravděpodobně tím cílil na zavedení bezpečnostní zóny v severní Sýrii, kde neustále usiluje o likvidaci kurdských milic a kurdského kvazistátu, který tam existuje. Naráží tam ale na Spojené státy – jeden z amerických generálů se dokonce vyjádřil, že Kurdové jsou jejich nejdůvěryhodnějším a nejspolehlivějším spojencem v boji proti Islámskému státu. Erdogan je naopak považuje za teroristy. To je ten zásadní současný rozpor mezi Spojenými státy a Erdoganem. Dohadují se, jak široké by ono bezpečnostní pásmo mělo být. Turkům jde především o to, aby přesekli spojnici mezi severním Irákem a Středozemním mořem, což je silnice vedoucí asi 35 kilometrů od tureckých hranic – do této hloubky by chtěli postoupit. Myslím ale, že to nepřichází v úvahu, protože jim to Američané nedovolí. Erdogan tedy vyhrožuje, Evropa s tím ale v podstatě nemá co dělat.

Pořídí si Turecko jadernou zbraň? Erdogan už nechce být za otloukánka

sinfin.digital