Trump přestal mluvit s Tálibánci těsně před zlomovou dohodou. Co se za tím skrývá?

Pavel Novotný

Americký prezident Donald Trump jednostranně přerušil rozhovory s afghánským radikálním hnutím Tálibán. Je to podobně překvapivé jako fakt, že k jednáním vůbec došlo – do nástupu současné administrativy se Američané oficiálně s povstalci nebavili. Není jasné, proč teď Trump rok trvající dialog přerušil: Část expertů má za to, že se dělá „drahým“ a chce si vylepšit vyjednávací pozici. Další to vysvětlují jeho pověstnou nevyzpytatelností. Zbylí upozorňují jen na špatně zvolené datum.

Ten velký den měl nastat již za dva týdny, konkrétně 23. září. Američané se chystali podepsat mírovou dohodu s radikálním hnutím Tálibán. Fakticky tak měla skončit 18 let trvající válka, která začala vlastně už 11. září 2001. Ani ne o měsíc později se totiž američtí vojáci vydali potrestat vousaté vládce za to, že poskytli útočiště organizátorovi útoku na dvojčata Usámovi bin Ládinovi.

Sláva se ale konat nebude. Tedy, alespoň ne letos v září. Donald Trump tuto sobotu v sérii tweetů setkání v Camp Davidu zrušil. Analytici i politici celé planety nyní spekulují, co ho k tomu vedlo. Zřejmě největší tábor zastává názor, že lídr USA jako zkušený byznysmen pouze zvyšuje svou cenu před restartem dialogu. „Po mém soudu nejde o zrušení rozhovorů, ale jen o přerušení a oddálení,“ uvedl pro stanici al-Džazíra kábulský analytik Intizar Khadim. „Je to psychologický tlak americké vlády na Tálibán,“ dodává.

sinfin.digital