Jaký bude Trumpův vztah k Rusku? Napovědět může boj o hackera drženého v Česku

Info.cz

luš

Zaujmou Spojené státy v čele s Donaldem Trumpem vůči administrativě Vladimira Putina tvrdý postoj, nebo budeme svědky politiky ústupků, které povedou k vytčenému cíli z kampaně, tedy zlepšení vztahu s Ruskem? Odpověď zatím nikdo nezná, mnohé by ale mohl naznačit případ v Praze zadrženého ruského hackera Jevgenije Nikulina. České úřady o jeho vydání požádalo Rusko i Spojené státy. 

Američané devětadvacetiletého ruského mladíka podezřívají z krádeže dat z účtů více než sto šedesáti milionů uživatelů profesní sítě LinkedIn. Byla to také americká FBI, která české kolegy v říjnu loňského roku upozornila, že se Nikulin chystá do Prahy. Bezprostředně po jeho zatčení požádali Američané české úřady o jeho vydání, po několika hodinách ale totéž udělali Rusové.

Ministerstvo spravedlnosti, do jehož kompetence rozhodnutí o vydání spadá, dosud nerozhodlo. Zástupce Ministerstva zahraničí Spojených států serveru BuzzFeed řekl, že Američané jednali s Čechy o hackerově vydání skrze diplomatické kanály naposledy v listopadu, od té doby se údajně případ takřka nikam neposunul.  

Ruský hacker v Praze dráždí velmoci. Chtějí ho dostat USA i Rusko

sinfin.digital