5 problémů, na které může Trump při výstavbě mexické zdi narazit

raz

Je to zeď, která zatím nestojí, za sebou už má ale první politické šrámy. Příkaz k její výstavbě dal americký prezident Donald Trump ve středu. Zároveň zopakoval, že za ni Mexiko zpětně zaplatí. Mexický prezident to ale i nadále odmítá a kvůli sporu zrušil plánovanou návštěvu Washingtonu. Ze svého postu v tu samou dobu rezignoval šéf americké pohraniční stráže. Co může kontrovezní Trumpova plánu zkomplikovat?

Problematický terén

Hranice o víc než třech tisících kilometrech mezi Mexikem a Spojenými státy prochází hned několika klimaty, často se na ní mění terén. Většina současného plotu se nachází západně od texaského El Pasa, kde se do té doby poměrně rovná hranice začíná vlnit podél řeky Rio Grande. 

Směrem k Mexickému zálivu pak řeka prochází horami v národním parku Big Bend, kde se přelévá do vodních nádrží, včetně přehrady Amistad. Ta spolu s neprostupným terénem může výstavbu zdi značně zkomplikovat. 

„Kdyby se Donald Trump proletěl nad celou hranicí, třeba jen v Texasu, tak by zjistil, že to je neproveditelné," řekl listu Washington Post Byron Hedges, který v přehradě Amistad často rybaří. 

Trump chce zdanit dovoz z Mexika, aby zaplatil zeď na hranicích. Dojít ale může i na Česko

sinfin.digital