„Pustím si hudbu, dám si kafe a pak ho rozřežu.“ Nahrávky odhalují brutalitu vraždy saúdského novináře

2. října to bude rok od zavraždění saúdského opozičního novináře Džamála Chášukdžího. Byl umučen a následně rozřezán v budově saúdskoarabského konzulátu v tureckém Istanbulu. Nahrávky z konzulátu pořízené před vraždou a během ní, které se údajně podařilo získat turecké tajné službě a jejichž přepis nyní zveřejnila tamní média, naplno ukazují, o jak chladnokrevně promyšlený a bezcitně provedený čin šlo.

Když 2. října loňského roku vcházel novinář Džamál Chášukdží do dveří saúdskoarabského generálního konzulátu v Istanbulu, jen stěží mohl tušit, že se mu návštěva stane osudnou. Kolem zmizení vlivného kritika saúdského režimu, který poslední rok před smrtí prožil v obavách o život ve Spojených státech, jsou dodnes nezodpovězené otázky. A i s takovým časovým odstupem vycházejí najevo nové poznatky ukazující hrůznost celé operace řízené z nejvyšších pater saúdské politiky.

Na Chášukdžího, který na konzulát šel vyřídit žádost o sňatek s tureckou doktorandkou Hatice Cengizovou, v budově podle nahrávek, které se údajně podařilo získat tureckým tajným službám, čekalo patnáctičlenné komando, které ten den přiletělo do Instanbulu z Rijádu. Těsně před Chášukdžího očekávaným příchodem se jeden z velitelů akce, bývalý diplomat a zpravodajský důstojník Mahír Abdalazíz Matríb, který spolu s Chášukdžím v minulosti působil na saúdské ambasádě v Londýně ptal patologa a hlavního forenzního lékaře saúdského ministerstva vnitra Salaha Muhammada Tubaikiho, jak naloží s novinářovým tělem poté, co ho usmrtí.

„Není možné jen dát tělo do pytle, (Chášukdží) je moc těžký a vysoký. Sice jsem zvyklý na práci s mrtvolami a vím moc dobře, jak je rozřezat, ale ještě jsem nepracoval na nikom, kdo by byl ještě teplý. Ale zvládnu to,“ odpovídá Tubaiki na Matríbův dotaz. „Normálně si dám do uší sluchátka a když je řezu, poslouchám hudbu. Do toho usrkávám kávu a kouřím. Až ho rozřežu, tak zabalíte jednotlivé části do plastových pytlů, ty dáte do kufrů a odnesete je z budovy,“ dodává s ledovým klidem patolog, který přiznává, že jeho nadřízení z ministerstva nevědí, že se akce účastní, takže nemůže počítat s ochranou z jejich strany. Matríb se poté ptá zda „obětní zvíře“ již dorazilo, na což mu jeden ze členů komanda ve 13:14 místního času odpovídá, že Chášukdží vešel do budovy.

Novotný: Unést, zabít či rozřezat. Divoké časy tajných agentů s delikátními úkoly se vracejí

sinfin.digital