„Tým Ursula“ čeká v europarlamentu těžký test. Někteří komisaři můžou jít z kola ven

Eliška Kubátová

Budoucí Evropská komise, jejíž složení od včerejška známe, ještě zdaleka nemá vyhráno. Jednotlivé kandidáty na posty eurokomisařů teď čeká tzv. grilování v Evropském parlamentu a vše nasvědčuje tomu, že bude „výživnější“ než před pěti lety. Někteří nemají své místo v Komisi vůbec jisté. Udrží designovaná předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová svůj tým a ambiciozní cíle?

Jourová udělala raketový pokrok, jinde by byli za její funkci šťastní, říká Šefčovič

Analytik Petr Zahradník, který se problematice Evropské unie věnuje dlouhodobě, vidí riziko už v samotné nominaci Ursuly von der Leyenové na post předsedkyně. „Nejsem si jist, že člověk, který se úplně nevyznamenal jako ministr obrany v Německu, je na tuto funkci tou správnou osobou,“ říká pro INFO.CZ. Podle něj navíc nová Komise přináší riziko diskontinuity. Obměna Komise a jednotlivých portfolií je totiž poměrně velká a některým eurokomisařům může trvat, než se s přidělenou agendou sžijí.

Obzvlášť těžká práce podle Zahradníka čeká na budoucího litevského eurokomisaře pro životní prostředí a oceány Virginijuse Sinkevičiuse, který v listopadu oslaví teprve devětadvacáté narozeniny. „Například Sebastian Kurz se v poměrně útlém věku stal rakouským ministrem zahraničí a následně kancléřem a nebylo mu moc co vytknout, ale myslím si, že na tuto pozici je věk 28 let velmi nízký a plnění funkce eurokomisaře pro něj může být příliš velké sousto,“ míní Zahradník, který naopak oceňuje to, že místopředsednické posty připadly těm, kteří se podíleli už na fungování minulé Komise.

Komisaři v problémech

Podoba Komise z pera von der Leyenové je tedy od úterý známá, není ale vůbec jisté, že bude v tomto složení nakonec fungovat. Komisi jako celek musí v druhé polovině října schválit Evropský parlament, ještě před tím však jednotlivé kandidáty na post eurokomisaře čeká takzvané grilování v příslušných europarlamentních výborech. Během slyšení musí odpovídat na salvu – často velmi citlivých otázek – a pokud před slyšení neprojdou, mohou být na nátlak europarlamentu vyměněni. A nebylo by to poprvé.

sinfin.digital