Finanční krach Argentiny? Rok 2001 se zatím neopakuje, obavy ale rostou

Jan Žižka

Export.cz

EXPORT.CZ | Na konci roku 2001 argentinská vláda odepřela lidem přístup k jejich vlastním bankovním účtům. A bylo jedno, zda na nich mají uložená tamní pesa nebo třeba dolary. Když na začátku letošního září země zavedla kontroly kapitálových transakcí a omezila směnitelnost pesa za zahraniční měny, mnozí Argentinci se začali bát, že vzpomínka na minulost může být vlastně také „vzpomínkou na blízkou budoucnost“. Hrozí opakování scénáře z počátku tisíciletí?

Dnešní situace je přece jen rozdílná. „Argentinské banky jsou dnes v lepší kondici než v roce 2001,“ říká český velvyslanec v Buenos Aires Karel Beran. Většina lidí si ale podle velvyslance velmi dobře pamatuje na takzvané corralito. Tak Argentinci říkají ohrádkám pro ovce a také opatřením ze začátku tisíciletí, kdy se lidé nemohli dostat ke svým penězům. Beran připomíná, že střadatelé tehdy znovu získali plný přístup k účtům až po dvou letech.

Na druhé straně omezení volné směnitelnosti pesa a přístupu k zahraničním měnám není v latinskoamerické zemi ničím zvláštním. „Tuto regulaci zrušila až vláda prezidenta Mauricia Macriho po jeho nástupu do úřadu na konci roku 2015,“ dodává velvyslanec. Nyní se ale sám zastánce liberální ekonomiky Macri musel uchýlit k podobným opatřením poté, co se argentinská měna v srpnu dostala pod tlak finančních trhů a začala silně oslabovat. Důvodem k panice na trzích byly paradoxně výsledky primárních voleb, v nichž se ukázalo, že velkou šanci na vítězství v podzimních „ostrých“ prezidentských volbách má Macriho soupeř Alberto Fernández.

Ekonom: Babišův největší nepřítel je Trump. Až udeří, nebude na důchody, plán B není

sinfin.digital