Unijní rozpočtová pravidla brzdí ekonomický růst, změňme je, zaznívá z Bruselu

rok

Státy Evropské unie zápasí s nízkým ekonomickým růstem, který by mohl skončit další krizí. Evropský rozpočtový výbor proto navrhl zjednodušení Paktu stability, pomocí něhož Brusel dohlíží na rozpočtovou politiku členských zemí. Cílem je zvýšení investic, zvláště v době klesajících úrokových sazeb.

Pakt stability, který vymezuje rozpočtovou disciplínu unijních států, by se mohl v blízké době změnit. O jeho úpravách, jež tento týden navrhl ve své zprávě evropský rozpočtový výbor, budou o víkendu jednat unijní ministři financí na neformální schůzce hospodářské rady ECOFIN v Helsinkách.

„Fungování Paktu stability a růstu (SGP) je stále složitější, což vyvolává problémy s transparentností, při komunikaci s občany a rovném zacházení mezi jednotlivými zeměmi,“ stojí ve zprávě, kterou sepsal rozpočtový výbor na přání Komise. Zpráva také podle serveru Euractiv kritizuje nedostatečný prostor národních vlád pro zvyšování výdajů a podporu investic.

Konec pro omezení rozpočtových deficitů?

Pokud projde schvalováním v Evropském parlamentu, stane se příštím eurokomisařem pro ekonomiku bývalý italský premiér Paolo Gentiloni, do jehož kompetencí by měly případné změny paktu spadat. Úpravy by podle šéfa výboru Nielse Thygesena měly směřovat k větší podpoře investic a ekonomického růstu.

„Tým Ursula“ čeká v europarlamentu těžký test. Někteří komisaři můžou jít z kola ven

sinfin.digital