Němci se bojí o své lesy. Hromadně umírají smrky, borovice, buky i duby

Lesnická katastrofa století. Tak hodnotí lesníci v Německu současnou devastaci lesů, spojenou se suchem a rozšířením škůdcům. Z Německa mizí nejen smrky, zasažené lýkožroutem smrkovým, ale i mnoho dalších druhů stromů. Les má přitom v německé historii takřka mýtickou pověst, figuruje v mnoha literárních dílech i dětských pohádkách. To, co se nyní s německými lesy děje, proto přitahuje pozornost médií i politiků možná ještě více než v Česku.

Podle poslední vládní zprávy je dnes v Německu zničeno přes 180 000 hektarů lesa, z toho velkou část představují smrčiny. Zkáze ale podléhají i borovice, buky, jasany a další stromy.

„Mnoho buků má suché a skřehlé koruny. Zespoda sice vypadají zelené, ale ze vzduchu je vidět znatelné poškození,“ řekl listu Tagesspiegel Olaf Schmidt, prezident Bavorského státního výzkumného střediska pro les a lesní hospodaření (LWF). Vědci a odborníci jsou podle něj ze stavu nejen bavorských, ale obecně německých lesů zděšeni. „Takřka každý den dostáváme zprávy o ztrátě vitality a poškození prakticky u všech druhů stromů,“ uvedl Schmidt.

Pařík: Vyvážíme levně obrovský objem dřeva, je hřích ho nevyužít. Obnova lesů bude za miliardy

sinfin.digital