Ruský premiér se rozhodl dát sbohem sovětskému pohrobku. Pomůže tím i českým podnikatelům

Z určitého pohledu může tato informace kandidovat na nejnudnější zprávu roku, přesto má potenciál být nesmírně důležitou. Ruský premiér Dmitrij Medveděv se rozhodl pro zrušení sovětských aktů, včetně státních norem zvaných GOST (gosudarstvěnnyj standard). Medveděv tak učinil v rámci své regulatorní gilotiny, kdy si dal za cíl omezit počet předpisů a norem, které Rusko zdědilo po Sovětském svazu a které nemají v současné době opodstatnění. Jedná se o zhruba 20 tisíc předpisů, které stanovovaly, jaké standardy měly výrobky plnit, aby mohly být prodávány na vnitřním sovětském trhu. Premiérova iniciativa ukazuje, že ekonomický blok současného ruského vedení je, byť to bude pro mnohé docela překvapením, velmi pragmatický.

Základní problém sovětských norem sahá do doby jejich vzniku. V sovětském hospodářství totiž nebylo známé nic, jako je konkurence. Normy tedy musely určovat i kvalitu a další vlastnosti výrobku, často až do absurdních detailů. Říkaly tak třeba, jaký má být přesný obsah ovoce či masa ve výrobku. Sám Medveděv uváděl případ, podle kterého normy určovaly i to, jak vysoká má být vrstva směsi vajíček a dalších komponentů při přípravě omelety.

Výsledkem je změť předpisů, které musí podnikatel dodržet. Že taková situace jen napomáhá úplatkům, je více než zřejmé. Sledovat vše nejde, ale nějaký detail v rámci předpisů není problém najít. Situací pak nejvíce trpí malí a střední podnikatelé, jednoduše proto, že nemají právní oddělení, která by podobná nařízení sledovala.

Schmarcz: Akce radar aneb Když procházíš peklem ruské propagandy, nezastavuj

sinfin.digital