Strache skončil v politice. Semlely ho skandály, fanoušci za tím ale vidí spiknutí příznivců migrace

Bývalý rakouský vicepremiér a předseda Svobodné strany Rakouska Heinz Christian Strache se po sérii osobních skandálů vzdal veškerých funkcí. Z rakouské politiky tak odchází nejen jedna z nejvýraznějších postav, ale také člověk, který má hodně společného i s Českem.

Strache svůj odchod oznámil dnes na tiskové konferenci ve Vídni, po níž ale nepřipustil žádné otázky novinářů. Pouze oznámil, že se s okamžitou platností vzdává funkce v předsednictvu Svobodných (FPÖ) a pozastavuje i běžné členství. „Jde o plné stažení se z politiky,“ uvedl. Důvodem je podle něj snaha neštěpit FPÖ. Zároveň ale odmítl vinu za sérii skandálů, přestože jsou s jeho osobou přímo spojené, na jaře vedly k rozpadu tehdejší vlády a přispěly i neúspěchu Svobodných v nedělních předčasných volbách. Strana v nich oproti minulým volbám přišla o 10 procentních bodů.

Padesátiletý Strache je i v Česku populární mezi kritiky migrace do Evropy a odpůrci údajné muslimské expanze. Vždy se totiž ostře vyjadřoval na adresu uprchlíků i muslimů. V čele Svobodných stál od roku 2005, v roce 2017 pak FPÖ dovedl do vlády, vytvořené společně s lidovci, a stal se vicepremiérem. Letos na jaře ale německá média zveřejnila tajně pořízenou videonahrávku, na níž Strache při dovolené na ostrově Ibiza kdysi sliboval domnělé neteři ruského oligarchy přístup ke státním zakázkám výměnou za peníze do stranické pokladny. I když tato aféra vedla k pádu vlády, Strachemu bezprostředně vaz nezlomila. V následných evropských volbách získal od svých příznivců největší počet preferenčních hlasů a pokud by to neodmítl, mohl získat křeslo europoslance.

Gregor: Učit batolata gender? To je za hranou všeho, výchovu dětí ohrožuje ideologie

sinfin.digital