Volby v Polsku: Kaczyński míří k vítězství, manévr opozice ho ale může vyšachovat ze hry

Milan Rokos

Polští konzervativci míří k volebnímu vítězství, jistou vládu ale nemají. Pokud by se stal premiérem vůdce strany Jaroslaw Kaczyński, může dojít k utužení autoritářských tendencí státu, řekl v rozhovoru pro INFO.CZ politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd UK.

Pět dní před polskými parlamentními volbami se zdá, že vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) má jisté vítězství a za jistých okolností si může udržet i absolutní většinu. Jak moc je to pravděpodobné?

Zda se to stane, je klíčová otázka těchto voleb. Fakt, že PiS vyhraje, je jasná věc, drtivá většina průzkumů jí přisuzuje zisk nad 40 procent. Protože ale PiS nemá žádného přirozeného koaličního partnera, hrozí jí situace, že skončí v opozici a vznikne koalice ve stylu všichni proti PiS. Proto jsou volby zajímavé – čeká se, zda PiS dosáhne na výsledek 231 mandátů, nebo ne.

Pokud by PiS tolik křesel nezískala, může strana přece jen sestavit koaliční vládu? Mohla by oslovit například protisystémové hnutí Kukiz 15?

Hnutí Kukiz 15 se před volbami spojilo s Polskou lidovou stranou. Pokud bychom uvažovali o nějakém koaličním partnerovi, byla by to spíše právě Polská lidová strana, což je agrární strana orientovaná na venkov, jež je přirozeně konzervativní. Zároveň to jsou, pokud jde o voliče, s PiS ostře konkurenční strany. Až bude po volbách, může se tento konkurenční boj utlumit a Polská lidová strana by se teoreticky mohla stát koaličním partnerem PiS.

Pokud Babiš podvedl unii, musí přijít tvrdý trest, říká europoslanec od Macrona

sinfin.digital