USA nás drze prodaly. Je to absurdní válka a Turci nás nikdy nevyženou, říká syrský Kurd

Milan Rokos

Druhým dnem pokračuje turecká ofenziva v severní Sýrii zacílená proti tamním Kurdům. Prezident Recep Tayyip Erdogan spolu s tím varoval Evropu, že pokud akci označí za okupaci, pustí na cestu na západ miliony uprchlíků. Samotní Kurdové vnímají vývoj jako zradu. Bez Kurdů by dnes Evropa žít v míru nemohla, porazili jsme Islámský stát – největší zlo 21. století, dodává v rozhovoru pro INFO.CZ Rashid Khalil, syrský Kurd žijící v Česku.

Pocházíte z Kámišlí. Máte zprávy od příbuzných přímo z místa? Jak to tam vypadá?

Včera Kámišlí bombardovali z turecké strany a kurdské jednotky palbu opětovaly. Bohužel došlo i ke zraněním, tři nebo čtyři lidé dokonce padli. Lidé z okrajových čtvrtí se přesunuli do centra.

Překvapila vás intenzita Erdoganovy invaze a deklarovaný cíl vyhnat kurdské obyvatelstvo z 30kilometrového pásma od hranic?

Mě překvapil vůbec samotný princip té akce a to, že náš spojenec, Spojené státy, nás hodily přes palubu. Myslel jsem si, že o tom mohou mluvit a polemizovat, nikdy bych si ale nedovedl představit, že by nás takhle drze a okatě prodali. To je pro mě největší překvapení. Fakt, že Turci se s námi nebudou mazlit, víme. Záminka k invazi je uměle vytvořená, z naší strany nehrozilo Turecku žádné nebezpečí. Ani jeden výstřel nepadl směrem k Turecku. Uvidíme, proti jakým teroristům budou bojovat. Rozhodně nemohou považovat celý kurdský národ za teroristický, protože jsme v té oblasti už skoro čtyři tisíce let a je to naše přirozené prostředí. To místo nechceme opustit a nikdy se jim nepodaří nás odtamtud vyhnat.

Erdogan spustil operaci proti Kurdům. Turecká armáda udeřila na sever Sýrie

sinfin.digital