Novotný: Turecký sultán a syrský diktátor společně ničí kurdský levicový experiment

Pavel Novotný

ANALÝZA | Levicová utopie, která nemůže fungovat? Nebo snaha přežít v nepřátelském okolí, které syrským Kurdům odepíralo vlastní stát i právo na vzdělání v rodném jazyce? Politický experiment, který vládnoucí Sjednocená demokratická strana (PYD) a její milice (YPG) prosazovaly v syrsko-kurdské Rojavě, budil nadšení alternativní levice. Jiní pozorovatelé jsou však mnohem skeptičtější.

 

Turecká propaganda o nich soustavně mluví jako o teroristech. Sám ankarský prezident Recep Tayyip Erdogan je v pondělním sloupku pro list The Wall Street Journal nazval „syrskými spojenci Strany kurdských pracujících“ (PKK) a dodal, že je proti nim třeba bojovat stejně nekompromisně jako proti Islámskému státu. Většina aktuálních textů teď o nich píše prostě jako o syrských Kurdech, přičemž autoři (logicky) zapomínají na politický experiment, kterého byl region známý jako Rojava svědkem. Je patrně na místě hovořit v minulém čase: spolu s autonomií Kurdů nejspíše zanikne i výstřední představa o uspořádání společnosti, kterou nyní vládnoucí levicové kruhy v regionu razí.

Jaký svět si přejí ideologové PYD, respektive YPG, kteří při své snaze přirozeně narážejí na konzervativismus kurdských venkovanů? A do jaké míry se inspirují partají PKK, kterou starší ročníky pamatují z vysílání komunistické televize, kde byla protežovaná pro marxistický charakter i utilitárně pro-kremelský postoj?

Situace v Sýrii
sinfin.digital