Americká letiště reagují na Trumpův příkaz a zadržují první cizince. Jeho rozhodnutí budí rozpaky

kris

Exekutivní příkaz, který s okamžitou platností pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků, podepsal Trump v pátek, stejně jako zákaz vstupu pro občany sedmi mulimských zemí. Vztahuje se i na cizince, kteří byli včera už v letadle na cestě do Spojených států. Tito lidé byli zadrženi na letišti.

Na newyorském letišti zatkli muže z Iráku, který pracoval ve své rodné zemi deset let pro americkou vládu a měl platné doklady i vízum. Dalším zadrženým je rovněž Iráčan, který pracoval v Iráku pro americkou firmu a do Ameriky přijel za svou ženou a malým synkem, kteří mají status uprchlíků. I v jeho případě byly všechny dokumenty v pořádku, jak informovaly New York Times.

Když právník jednoho z mužů na letišti zjišťoval, kdo je za situaci zodpovědný a s kým by si o záležitosti měl promluvit, bezmocný letištní agent mu odpověděl: „S prezidentem.“ Právníci zadržených podali jako první proti příkazu žalobu. 

Rozhodnutí vytvořilo jakési právní limbo pro lidi, kteří včera nasedli na letadla a ocitli se na letištích dnes nebo včera v noci. Není známo, kolika lidí se situace týká, jisté je, že během prvního dne bylo na newyorském letišti JFK drženo 11 lidí. Jednomu z Iráčanů byl podle CNN po několika hodinách plných právních přestřelek vstup do země umožněn. Na letišti protestovalo proti Trumpově imigrační politice zhruba 700 lidí.

„Trump nechce získat nové voliče. Chce si jen udržet ty současné,“ říká politolog pro INFO.CZ

sinfin.digital