Zrůdnost, nebo nutnost? Lyžařská sjezdovka v zeleni budí kontroverze

Ačkoliv v okolí rakouského Kitzbühlu přesahují odpolední teploty 12 stupňů Celsia a svahy jsou místo sněhem pokryté zelení, zahájili v sobotu provozovatelé místních lanovek oficiálně lyžařskou sezónu. Nejen od ekologů za to sklízejí tvrdou kritiku.

Vedení společnosti Kitzbühelské lanové dráhy totiž už pátým rokem za sebou zahajuje zimní lyžařskou sezónu v poslední třetině října, a to bez ohledu na počasí. Pokud jako letos ještě není po přírodním sněhu v okolí ani památky, provozovatelé lanovek vytvoří z vrcholu hory Resterhöhe (1894 m.n.m) úzkou sjezdovku z loňského sněhu, uskladněného přes léto na plachtou přikrytých hromadách v sousedství. Turistům se tak nabízí obrázek 1600 metrů dlouhého bílého pruhu v jinak úplně zelené krajině.

„Bikeři, kteří dnes jezdí po svazích Resterhöhe v tričku a kraťasech, si musí myslet, že se ocitli v nějakém televizním pořadu se skrytou kamerou,“ uvedla pro list Salzburger Nachrichten Renate Holzová, mluvčí strany Zelených v nedalekém městečku Mittersill.

Holec: Zemanovo „odcházení“. Manévry kolem prezidenta se zvrhly v ponižující frašku

sinfin.digital