Islám ve Francii zažívá obrození. Muslimové praktikují víru více než před třiceti lety

Milan Rokos

Častěji než dříve chodívají do mešity, méně jich pije alkohol a více vyhledávají halal potraviny. Průzkum společnosti IFOP ale ukazuje i druhou stránku francouzských muslimů – šátek na hlavě nosí jen sotva třetina muslimských žen a celých 67 procent muslimů je tolerantní k homosexualitě. Míru religiozity francouzských muslimů ovlivňuje i to, zda pocházejí z Maghrebu nebo ze zemí subsaharské Afriky.

Třicet let poté, kdy ve Francii vypukla první aféra kvůli nošení muslimských šátků ve škole, si nadace Jeana-Jaurese spolu s týdeníkem Le Point objednala reprezentativní průzkum o názorech francouzských muslimů. Z dat agentury IFOP vyplývá, že islám ovlivňuje každodenní chování věřících více než dříve. Zatímco v roce 1989 si mnozí Francouzi mysleli, že 15leté studentky trvají na nošení čádoru v rámci rebelujícího mládí, následující desetiletí potvrdila, že náboženství v zemi nezesláblo, právě naopak.

Jeden z autorů průzkumu, politolog Jérôme Fourquet, poukazuje například na množství muslimů chodících na páteční modlitby do mešity. Zatímco v roce 1989 jich bylo 16 procent, dnes je to podle průzkumu 38 procent. „Výsledky ukazují, že sociální normy jsou v této generaci mnohem religióznější než před třiceti lety,“ citoval vědce Le Point.

INFOGRAFIKA DNE: Zákaz zahalování v Evropě
sinfin.digital