Předvolební Slovensko: „Většina voličů Fica věří, že ztratil moc na základě spiknutí“

Necelé čtyři měsíce před parlamentními volbami na Slovensku, a tedy na prahu horké fáze kampaně, se situace jeví tak, že opět vyhraje Směr Roberta Fica. Otázka ovšem je, zda bude mít s kým sestavit většinovou vládu. Jaká témata nyní dominují slovenské politice? Jak je na tom konkurence Smeru a proč se jí nedaří expandovat? A co národovci a pravicoví extremisté, jaké jsou jejich vyhlídky? O tom všem jsme hovořili se slovenským politologem Markem Rybářem.

Do slovenských parlamentních voleb zbývají necelé čtyři měsíce, předseda parlamentu je dnes vyhlásil na 29. února příštího roku. Jaká jsou dominantní témata předvolební debaty?

Momentálně hýbe politickou scénou obžaloba Mariana Kočnera (obžalovaný za objednávku vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky, pozn. redakce). Zároveň ale několik deníků zveřejnilo hlasovou nahrávku tzv. skandálu Gorila, který dokumentuje nekalé vztahy mezi politiky a „kmotry“ slovenské politiky.

Je to sice už stará záležitost a týká se hlavně některých představitelů druhé vlády Mikuláše Dzurindy z let 2002-2006, ale obsahuje také rozhovor Roberta Fica s oligarchou Jaroslavem Haščákem (spoluzakladatel a spolumajitel investiční skupiny Penta Investments, pozn. redakce), který naznačuje nelegální financování Směru.

Čaputová přichází do paláce, rozjíždí se nová bitva. O pozice hrají Kiska, Fico i Maďaři

sinfin.digital