Hizballáh má větší palebnou sílu než většina zemí NATO. Válka v Sýrii ho ještě posílila

Milan Rokos

V Sýrii jednal Hizballáh (libanonská šíitská organizace, pozn. red.) nejenom jako teroristická, ale i jako vojenská organizace. Zvýšil tam svůj operační potenciál i stupeň spolupráce s Íránem. Teherán ho může donutit k otevření další fronty s Izraelem, tvrdí Ron Prosor, bývalý izraelský velvyslanec při OSN, který nyní působí v Interdisciplinárním centru v Hercliji. Do Prahy přijel na pozvání vysoké školy Cevro.

Izrael je v posledních měsících politicky ochromený kvůli neschopnosti sestavit vládu. Nebojíte se, že tento stav poškodí židovský stát i na diplomatickém poli?

Izrael dokazuje, že má živoucí demokracii – lidé mají možnost vyjádřit názor nejen v jedněch volbách, ale i ve dvou nebo možná třech… Nicméně skutečnost, že nemáme tak dlouho vládu, je problém, a byl by to problém pro jakoukoliv zemi. Doufám, že máme před sebou ještě několik týdnů, během nichž budeme schopni sestavit vládu národní jednoty. Zdá se, že právě ta je tím, co si izraelští voliči přejí. Jsem optimista a věřím, že k dalším volbám už nebudeme muset chodit.

Írán oznámil porušení mezinárodní dohody o svém jaderném programu (JCPOA), opět začne obohacovat uran v komplexu ve Fordo. Když nyní vidíte, co se děje, nelitujete toho, že USA od této dohody odstoupily?

Naopak. Íránci už dokonce před existencí té smlouvy překračovali červené linie. Mezinárodní společenství nad zařízením ve Fordo přivíralo oči. A co nám nyní Íránci říkají? Vracíme se k obohacování uranu. V dohodě se přitom píše o tom – a to lidé zapomínají – že ve Fordo se dá obohacovat uran jedině v tom případě, že je k tomu dobrý důvod. Íránci tak dohodu porušují a dokazují, že ji ani neměli v úmyslu dodržovat. Zvláštní je, že mezinárodní společenství se neozývá s tím, že to je překročení červené linie. Íránci celou dobu lhali a měli plán vyrobit jadernou zbraň. Myslím, že pro mezinárodní společenství a každého, kdo chce dosáhnout stability v regionu, by to měl být budíček.

Volby může ovlivnit i soukromá firma, zásahy budou stále častější, varuje lovkyně hackerů

sinfin.digital