Lidé obvinění z praní špinavých peněz by měli dokázat jejich legálnost, říká expertka na financování terorismu

Milan Rokos

Organizovaný zločin a financování terorismu se překrývají, dobře vidět je to při akcích Hizballáhu, říká v rozhovoru pro INFO.CZ Rebecca Schönenbachová, německá expertka na financování terorismu. Do Prahy přijela na pozvání thinktanku Evropské hodnoty.

Islámský stát byl vojensky poražen, vůdce Bagdádího zabili Američané, stále mám ale pocit, že lidé, kteří ho financovali, unikají. Občas někoho obviní z financování terorismu v Německu, jindy v Británii, ale stále to jsou spíše malé ryby. Je ten dojem správný?

ISIS (jedna ze zkratek pro Islámský stát, pozn. red.) byl financován zejména z bankovních loupeží, peněz z obchodu s ropou a z daní, peníze z Evropy tedy nepotřebovali. Co ale naopak potřebovali, byly peníze pro ty, kteří se k nim chtěli připojit – k tomu využívali drobnou kriminalitu, loupeže v kostelích, atd. Z toho pak svým stoupencům platili dopravu. Někdy také vytvářeli tlak na rodiny: například nyní je v Německu souzen muž, který vedl výcvik teroristů před útoky v Paříži. Před svou rodinou předstíral, že je vážně zraněný, aby z ní dostal tisíce eur na vlastní záchranu. To jsou ale spíš incidenty v menším rozsahu, hlavní financování ISIS jsem už zmiňovala.

Je možné vysledovat zemi, ze které přiteklo na konta IS nejvíce peněz?

Nemyslím, že by na toto téma existovala nějaká studie. Když se podíváte na počty zahraničních bojovníků ISIS, uvidíte, odkud přichází většina jeho ideologické podpory. Nejsem si ale jistá, jestli je to srovnatelné s finanční podporou. Některé komunity samozřejmě vybírají prostředky na podporu ISIS, je to ale jen v malém měřítku. Jde spíše o peníze potřebné na propagandu na Západě- například v Německu funguje ženská organizace, která se snaží vyjadřovat solidaritu s těmi, kteří jsou ve vězení kvůli členství v ISIS, a shromažďuje peníze na jejich podporu. Zrovna včera proběhl v Německu velký zátah kvůli islámským převodům peněz do Turecka.

Izrael zlikvidoval „tikající bombu“ a rozpoutalo se peklo. Kdo je Islámský džihád a proč hrozí válka?

sinfin.digital