V Evropě vznikla nová železná opona. Kvůli prasatům

Třicet let po pádu takzvané železné opony bude zase jeden evropský stát od druhého opět oddělen plotem. Dánové na hranicích s Německem právě dokončili stavbu sedmdesátikilometrové bariéry, která má zabránit migraci divokých prasat. Mnozí zoologové jsou k podobným opatřením skeptičtí.

Dánský záměr vyvolal první rozruch už loni, mimo jiné totiž mnoha lidem připomínal „dráty“ na hranicích z dob studené války. Další kritici podezírali Dánsko, že výstavbou plotu porušuje Schengenskou smlouvu o volném pohybu osob a zboží. Jenže Dánové se nenechali odradit a teď po deseti měsících plot dokončili. Bariéra by podle nich měla zabránit tomu, aby se do země dostala divoká prasata nakažená africkým morem nebo jinou infekční chorobou, ohrožující místní velkochovy. Dánsko je jedním z největších exportérů vepřového masa v Evropě. V 3000 chovech je tu přes 12 milionů vepřů.

„Plot je 1,5 metru vysoký. Aby se prasata nemohla podhrabat, je zapuštěn půl metru do země,“ uvedl ředitel dánského úřadu na ochranu přírody Bent Rasmussen. Nejde přitom o zcela nepropustnou bariéru. Lidé nadále mohou autem, pěšky nebo na kole překonat hranici na přechodech, na dalších místech jsou v plotě branky. Plot obsahuje také dvacet permanentně průchozích otvorů, přes které mohou putovat jiné, menší druhy zvěře. Aby jimi neprocházela prasata, jsou u nich takzvané pachové ohradníky.

Na Západě radikální levice dobyla i soudy. Teď budeme svědky invaze v Česku, říká Vondra

sinfin.digital