Erdogan se zaplétá do libyjské hry. Tažením do Afriky může získat nový trumf

Pavel Novotný

Turecko vyšle armádní jednotky do rozbouřené Libye, kde podpoří vládu v Tripolisu. Tedy tu, kterou OSN považuje za legitimní. Prezident Recep Tayyip Erdogan chce, aby jeho vojáci v severní Africe operovali už v lednu 2020. Turecko, jinak členská země NATO, se takto snaží rozšířit vliv v regionu. A půjde zřejmě i o nový trumf pro nadcházející jednání s Ruskem. Jak Moskva, tak Ankara posilují díky tomu, že nynější americká administrativa jeví o oblast Blízkého východu a Severní Afriky stále menší zájem.

„Byli jsme Libyjci pozváni. A my přijali,“ nechal se Erdogan 26. prosince slyšet před spolustraníky ze své partaje AKP. Podle agentury Reuters zároveň oznámil, že vyslání vojáků bude jedním z prvních bodů parlamentního programu. Stanice Al-Džazíra dodává, že ke schválení – vzhledem ke složení parlamentu se ani jiný výsledek neočekává – dojde 8. nebo 9. ledna. Turečtí vojáci by se měli v severní Africe objevit ještě v lednu.

Libye je od revoluce z roku 2011 neklidnou zemí, kterou si rozdělily dvě znepřátelené vlády a stovky lokálních milic. Turecko se chystá svými vlastními uniformami podpořit mezinárodně uznanou vládu v hlavním městě Tripolisu, proti které vytáhla armáda generála Chalífy Haftara a jeho alternativního kabinetu z východolibyjského Tobruku. Erdogan, jehož země je součástí Severoatlantické aliance, se tak chystá přímo a navíc vojensky zaplést do mimořádně nepřehledné libyjské hry. Zatímco za Haftarem stojí Egypt, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Rusko, Saúdská Arábie a do značné míry zřejmě i Francie, za Tripolis se otevřeně staví (kromě Ankary) hlavně Katar. Pro-Erdoganovský list Daily Sabah míní, že k zahraničním podporovatelům vlády patří také Itálie.

Brutální mučení a vraždy zajatců. Drsné záběry dokreslují obrázek „Putinovy tajné armády“

sinfin.digital