Obří zrcadla, zakrývání ledovců, čističe vzduchu. Zachrání svět odvážné geoinženýrství?

Americký kongres schválil příspěvek čtyři miliony dolarů na výzkum možnosti ovlivnění klimatu řízeným technologickým zásahem. I když se zatím nejedná o velkou částku, má zajímavý symbolický význam. USA tímto rozhodnutím připouštějí, že se ve snaze o zmírnění klimatické hrozby rozhlížejí na poli dosud známém spíše ze sci-fi filmů. Jak daleko dnes takové metody jsou?

Právě v katastrofických filmech svět obyčejně zachraňuje nápad a odvaha. Jedni filmoví hrdinové odstřelují v sebevražedných misích komety řítící se na Zemi, další odvážným nápadem zachrání mrznoucí nebo naopak přehřívající se planetu. Jenže pomohli by takoví hrdinové a jejich nápady i ve skutečnosti?

Vědci dlouhodobě hledají za pomoci bohatých mecenášů odpověď, tedy technologii, která by dalšímu globálnímu oteplování zamezila přímým zásahem do fungování klimatu. To je i příklad zmíněného výzkumu, kterému schválil 20. prosince podporu americký kongres. V jeho rámci by se měl do dvacetikilometrové výšky nad jihozápadní části USA vznést balón, z kterého se do stratosféry uvolní malé množství aerosolů, tedy směs pevných a kapalných částic, které se dostávají do ovzduší přírodní cestou při sopečné erupci a které produkuje i lidská činnost například v dopravě a průmyslu.

Obecně se aerosoly považují za škodliviny negativně ovlivňující lidské zdraví. Také na sebe ale váží vodu a přispívají tak ke vzniku oblačnosti, která pak odráží část slunečního záření a přispívá k ochlazení zemského povrchu pod sebou. Tento efekt aerosolů je mimo jiné důvodem, proč erupce sopky, při níž se dostává do atmosféry obrovské množství CO2, zemi paradoxně neotepluje, ale v konečném důsledku na čas ochlazuje.

Krize české zahraniční politiky. Ztratili jsme jednotu a vizi v době, kdy je v sázce mnoho

sinfin.digital